iPhone leasen

iPhone leasen
Bij enkele providers kan je tegenwoordig een iPhone leasen. Eigenlijk is het woord ‘kan’ niet op z’n plaats, want bij deze providers is de leasevorm de enige manier om een iPhone (of ander toestel) te huren. Je bezit het toestel dus niet, dat blijft eigendom van de provider. De combinatie ‘iPhone kopen’ met een abonnement bestaat dus niet meer.

Hoe werkt het leasen?
Je huurt de iPhone voor een vast bedrag per maand. Deze kosten betreffen alleen de huur van je iPhone, niet het abonnement of bundels. Is je contract afgelopen, dan kan je het toestel voor een klein prijsje overnemen. Dan pas ben je de eigenaar. Wij schatten in dat maar weinig mensen het toestel uiteindelijk kopen. Vrijwel iedereen zal een nieuwer type willen gaan gebruiken.

De voordelen?
Het leasen bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de normale service als je toestel stuk is. Het tweede deel is de service die je krijgt als je toestel is gestolen of verloren. Het is niet altijd even duidelijk, maar je moet je dus beide opties afsluiten. Wij raden dat ook iedereen aan. Vooral jongeren verliezen hun toestel nog wel eens. Of deze wordt gejat.

Ook, stellen providers, ben je af van het eenmalige bedrag voor de aanschaf van een toestel. Dit is vaak een hoog bedrag.

Tip
De voorwaarden verschillen niet enorm per provider. Lees alle voorwaarden goed door en let vooral op je eigen risico. En wat je moet doen in geval dat jouw toestel is gepikt. De providers vragen nog al wat van je in dit geval. Zo moet je bijvoorbeeld binnen 24 uur aangifte doen en een proces-verbaal aanbrengen bij de provider. Lees ook goed door welke soort schade niet vergoed wordt en/of in behandeling wordt genomen (‘Uitsluiting’).

Is er een alternatief?
Ja natuurlijk. Er zijn nog enkele providers die de leaseconstructie (nog) niet hanteren. Daar ben je dus wel eigenaar van je toestel. Je kunt natuurlijk ook altijd een simlockvrije iPhone aanschaffen. Dat is wel een dure optie want je schaft een los iPhone toestel aan. Maar het is dan wel jouw eigendom. En je bent vrij qua provider en abonnementskeuze. Vrijheid, eigendom maar de eenmalig aanschaf is wel duur.